DNI WIOSKI 21-23 październik 2011

Serdecznie zapraszamy na Dni Wioski (21-23.10.2011), które odbędą się po raz pierwszy w historii wsi.

W piątek 21 października Burmistrz Rakoniewic oraz Sołtys Wioski podpiszą umowy o współpracy z Wioskami z Polski z przedstawicielami tych miejscowości tzn gminy Syców, Niechlów i Skępe

Wstępny program obchodów Dni Wioski (może ulec zmianie):

22.10.2011 – sobota

od 10:00 - stoiska z żywnością regionalną (miód, wędliny, wypieki, produkty spożywcze, odzież, zabawki i wiele innych);
-wystawa zwierząt gospodarskich;
-giełda maszyn rolniczych;
-dmuchańce i zabawy dla dzieci - gratis
14:00 oficjalne otwarcie;
-pokaz wytwarzania masła dawnymi sposobami;
-pokaz przędzenia wełny;
-pieczenie chleba;
-ognisko (pieczenie kiełbasek i ziemniaków);
-wystawa staroci, dawnych przyrządów i maszyn; MUZEUM NA GOŚCIŃCU Pani Hanka Billert zaprezentuje kulturę ludową;
-występ Zespołu SYCOWIANIE;
-występ Chórku z Wioski CO WY NA TO;
-animacje;
-przejazdy bryczkami;
-konkursy i zabawy dla dzieci;
-malowanie buziek dzieciom;
-występy artystyczne młodzieży szkolnej ze SP Rakoniewice;
-pokazy Taekwondo UKS SMOKI RAKONIEWICE
-wieczorem zabawa taneczna dla wszystkich mieszkańców i gości.

23.10.2011 – niedziela
od 9:00 Pchli Targ (tzw. Flohmarkt) - Każdy kto chciałby sprzedać swoje używane przedmioty będzie mógł to zrobić.
-stoiska z żywnością, regionalia, rękodzieło;
-występy młodzieży szkolnej ze SP Jabłonna;
-występy artystyczne m.in. zespołu raperów z Rakoniewic;
-wystawa zwierząt gospodarskich;
-rozstrzygnięcie Konkursu Ogrodowego;
-pokaz kiszenia kapusty;
-pieczenie chleba;
-konkursy rodzinne;
-giełda maszyn rolniczych;
-dmuchańce i zabawy dla dzieci – gratis;
-przejazdy bryczkami;

Zapraszamy do uczestnictwa!
Sponsorów zachęcamy do wsparcia Stowarzyszenia.

• Cennik na Dni Wioski

• Karta zgłoszeniowa wystawcy

• Mapka terenu

• Odwiedzą nas Sycowiacy i Chór Remedium z Sycowa

Zespół Ludowy Sycowiacy
    Zespół działający przy Centrum Kultury od 15 lat. Kierownikiem artystycznym jest Kazimierz Cichoń. Popularyzuje i promuje dolnośląski folklor i twórczość ludową. Występował na Ukrainie w czasie Dni Kultury Polskiej w Berdyczowie, w Niemczech w partnerskim mieście MALSCH, w programie TVP 2 z obrzędem Wiejskie Wesele, na rynku w Krakowie, na Podhalu, w Filharmonii we Wrocławiu, w powiecie oleśnickim w różnych miejscowościach i miasteczkach oraz w Gminie Syców. Zdobył wiele nagród i wyróżnień w konkursach na etapie wojewódzkim, powiatowym i regionalnym.
    Zespół skupia 18 osób w tym muzyków grających na bębnie, trąbce i akordeonie. Zespół przez swoją długoletnia i konsekwentną działalność przyczynia się do rozbudzania tożsamości mieszkańców naszej małej ojczyzny. W roku 2010 Kierownik artystyczny Pan Kazimierz Cichoń otrzymał - Nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego - „ Zasłużony dla Kultury Polskiej”. Na początku roku członkowie zespołu otrzymali stroje ludowe dolnośląskie - rozbarskie w ramach małych projektów LGD Dobra Widawa w których się teraz prezentują. Wykonają utwory ludowe i biesiadne z naszego regionu.

Chór Remedium - Chór działa od 1977r. Od trzech lat prowadzony jest przez Kazimierza Cichonia. Chór Remedium koncertował w lokalnym środowisku, na uroczystościach powiatowych, gminnych i środowiskowych. Prezentował się także w filharmonii wrocławskiej. Skupia około 20 osób.

• Witają mieszkańców i gości...